Bé d'Interés Cultural Immaterial
Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes
Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial
Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, UNESCO.
El Campanar
Campaners d’Albaida executem la nostra activitat de salvaguarda del Toc Manual de Campanes al campanar de la Parròquia de l’Assumpció d’Albaida. Aquest gegant de pedra s’alça amb elegància sobre el tossal de la Vila medieval. És el tercer campanar que té Albaida des del segle XIII que va ser acabat l’any 1615. El remat del rellotge i la balustrada del campanar es construeix l’any 1858 arribant a una altura total de quaranta metres.
El Campanar d’Albaida alberga deu campanes, set en la sala de campanes i tres en el campanil del rellotge. Tot el conjunt, campanes i campanar, va ser restaurat l’any 2003, sent un model de restauració exemplar. En la restauració va predominar el concepte d’instrument musical (campanes, campanar i els elements auxiliars del toc) respectant l’essència de l’instrument perquè els campaners puguen executar els tocs a mà. Durant el temps que durà la restauració (1998 a 2003), les campanes d’Albaida van estar ubicades a la plaça major del poble, als peus de la torre del mig del Palau Marquesal, i no varen deixar de tocar.
En l’any 2015, es celebrà el 400 Aniversari de la construcció del campanar d’Albaida amb un any ple d’activitats que finalitzà al mes d’octubre amb una gran celebració i una abraçada de tots els veïns i veïnes d’Albaida en senyal d’agraïment i estima al campanar.
El 21 d’abril de 2018 el Campanar d’Albaida va acollir l’acte institucional que varem organitzar Campaners d’Albaida juntament amb el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes i Hispania Nostra per a celebrar l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Va ser el primer campanar que va fer sonar les seues campanes a Europa en un gran concert en el qual es va tocar en aquells llocs on han mantes o recuperat el toc manual de campanes.