Qui som

Som hereus dels campaners històrics que, després de la conquesta de Jaume I, varen començar a tocar les campanes a Albaida. Campaners d’Albaida, simplement, som una baula d’una cadena que manté i salvaguarda el Toc Manual de Campanes.

Des del segle XIII, en Albaida, es toquen les campanes a mà, de manera diària i ininterrompuda, fet reconegut com a Bé d’Interés Cultural Immaterial, BICI, sent així, l’única població que perpetua aquesta tradició. Al llarg de l’any realitzem, junt a la sagristana, més de 3.200 tocs, revoltejos i repics.

En els anys vuitanta del segle passat evolucionem del campaner individual remunerat a l’actual associació cultural, els campaners ens convertim en voluntaris patrimonials perquè, a banda de tocar les campanes d’Albaida, tal com marca la consueta -document històric que indica quan, com i què (i perque) s’ha de tocar-, investiguem, divulguem, estudiem i impulsem el patrimoni campaner.

Des de l’any 2015 estem impulsant el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, que és el primer museu del món dedicat a aquest patrimoni immaterial i que està ubicat al Palau Marquesal d’Albaida.

L’any 2019 vàrem participar en la redacció del reconeixement nacional del toc manual de campanes com a Manifestación Representativa del Patrimonio Cultural Inmaterial.

Recentment hem treballat, juntament amb el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, Hispania Nostra i el Ministerio de Educación y Deporte, l’expedient per aconseguir que la UNESCO inscriga el toc manual de campanes en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.