Bé d'Interés Cultural Immaterial
Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes
Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial
Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, UNESCO.
Qui som
Som hereus dels campaners històrics que, després de la conquesta de Jaume I, varen començar a tocar les campanes a Albaida. Campaners d’Albaida, simplement, som una baula d’una cadena que manté i salvaguarda el Toc Manual de Campanes.
Des del segle XIII, en Albaida, es toquen les campanes a mà, de manera diària i ininterrompuda, fet reconegut com a Bé d’Interés Cultural Immaterial, BICI, sent així, l’única població que perpetua aquesta tradició. Al llarg de l’any realitzem, junt a la sagristana, més de 3.200 tocs, revoltejos i repics.
En els anys vuitanta del segle passat evolucionem del campaner individual remunerat a l’actual associació cultural, els campaners ens convertim en voluntaris patrimonials perquè, a banda de tocar les campanes d’Albaida, tal com marca la consueta -document històric que indica quan, com i què (i perque) s’ha de tocar-, investiguem, divulguem, estudiem i impulsem el patrimoni campaner.
Des de l’any 2015 estem impulsant el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, que és el primer museu del món dedicat a aquest patrimoni immaterial i que està ubicat al Palau Marquesal d’Albaida.
L’any 2019 vàrem participar en la redacció del reconeixement nacional del toc manual de campanes com a Manifestación Representativa del Patrimonio Cultural Inmaterial.
Recentment hem treballat, juntament amb el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, Hispania Nostra i el Ministerio de Educación y Deporte, l’expedient per aconseguir que la UNESCO inscriga el toc manual de campanes en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.